Skip to content

2006 – De geboorte van de Vijfhoekkunstroute

2006 - oude logo

Het initiatief tot het opzetten is ontstaan door een groepje kunstenaars in en rond de Vijfhoek. Er was een behoefte om in het voorjaar, speculerend op redelijk tot mooi weer, een kunstroute te organiseren die op loopafstand te bezoeken was. De voordelen van een karakteristieke wijk, het voorjaarsweer en kunst van alle soorten zouden worden samengebracht in een festiviteit.
De initiatiefnemers waren Liedeke Veninga, Leo van Velzen, Ria van Kooten, Maurice Ploem en Joke Kokkelkoren.

De eerste Vijfhoekkunstroute startte met ruim zestig beeldende kunstenaars, veel gastruimtes, kunst in etalages en een groot spektakel van Badmutz als opening in de leegstaande Jopenkerk, die samen met de Nieuwe Kerk de hoofdlocatie vormde.

Bezems vormden bij de expositieplekken het teken dat men welkom was om kunst te komen kijken en te kopen. Dit voornemen haakte in op een oud gebruik van de bezem:
Begin vorige eeuw was er een bijzonder gebruik van een bezem. De bezem stond buiten naast een op een kier staande voordeur, soms ook om de deur op een kier te houden en niet door de wind te worden dichtgeslagen.
Maar in dit geval was het een teken dat het huis zogezegd ‘vrij hof’ had. Dat wil zeggen dat er binnen in huis huwbare, vrijgezelle dochters aanwezig waren en dat de ouders van deze huwbare, al of niet nog maagdelijke schone afwezig waren. Ze hadden het ‘Hof Vrij’ en nodigden middels het teken van de bezem bij de op een kier geopende deur de bezoekers uit. Iedereen die belangstelling had kon binnen komen, al dat schoons aanschouwen en een eventueel bod op de koopwaar uitbrengen.