Skip to content

2008 – De katten van Cajanus

Onze held van vorig jaar, de reus Cajanus, woonde in 1743 in Amsterdam in herberg Blauw Jan te midden van tal van andere reuzen en dwergen. Achter de herberg was een dierentuin, waar hij elke dag een wandeling maakte. Dieren werden toen nog gewoon als bezienswaardigheid getoond, net als reuzen en dwergen!
Toen Cajanus twee jaar later in het Proveniershuis in Haarlem terecht was gekomen, begon hij de dagelijkse dieren(geluiden) te missen. Hij wilde zelf een dier. Maar een aap of tijger werd lastig, en een hond moest je altijd maar uitlaten.

Het toeval hielp hem een handje: er kwam een jonge kater bij hem aanlopen, die door niemand gemist werd. Af en toe verliet hij zijn baasje voor bezoek aan een dameskat in het hof. Dat bleef natuurlijk niet zonder gevolgen… Om een lang verhaal kort te maken: is het je wel eens opgevallen hoeveel katten er in het Proveniershof rondlopen? Dan weet je nu van wie ze uiteindelijk afstammen.
Een mooi thema voor de derde Vijfhoekkunstroute, vond de organisatie. Dit jaar geen reuzen, maar levensgrote (en nog veel grotere) katten in de tuin van het Proveniershof. En natuurlijk heel veel kunst op heel veel plaatsen in de wijk. Bovendien tal van optredens in de Nieuwe Kerk en in de Jopenkerk.