Skip to content

2016 – Het gekkengetal 11

Op 6, 7 en 8 mei vond voor de elfde keer de Vijfhoekkunstroute plaats. 11 is zoals bekend het gekkengetal, en veel kunstenaars zijn ook niet helemaal ‘normaal’, vandaar dat dit getal dit jaar als thema werd gekozen. De locaties die meededen aan de Vijfhoekkunstroute waren gemarkeerd met een ‘11’, in wat voor vorm dan ook.
Het werd de meest zomerse Vijfhoek tot op heden, zowel op zaterdag als zondag boven de 25 graden! Dat het ‘eigenlijk te mooi weer’ was, mocht je dan natuurlijk ook niet zeggen. En voor het volgende (pinkster)weekend verwachtte men 11 à 12 graden…
Wie wel enig recht tot klagen had, was Svitlana Mikheienko, de maakster van de animatie voor de opening. Waar bleven toch die donderwolken om de kerk te verduisteren, zodat er nog iets van contrast op het grote scherm zou zijn?
Behalve de tien minuten durende animatie was er ook dans, onder leiding van Sophia Maria Kienhuis. De muziek was wederom van René de Graaff. Het thema van de opening was ‘Eenheid der tegenstelling: scheppen = bindend scheiden’.

Zoals de laatste jaren gebruikelijk, werd daarna de officiële opening verricht en kon er met een glas in de hand naar de overzichtsexpositie gekeken worden.
In het Proveniershof was er een expositie met ‘gekke’ gebruiksvoorwerpen die niet meer te gebruiken zijn en een andere functie hebben gekregen door er iets geks mee te doen. De winnares van zowel de jury- als de publieksprijs was Liedeke Veninga zelf.
In de Doelenzaal van de bibliotheek was er een expositie ingericht vanwege het Jeroen Boschjaar. In Den Bosch was de tentoonstelling Visioenen van een genie, waar tientallen topstukken van een van de belangrijkste middeleeuwse kunstenaars getoond werden. In de Doelenzaal was werk te zien van verschillende deelnemers met een knipoog naar Jeroen Bosch.
De Kunstkelder in de Drossestraat is een vast onderdeel geworden van de Vijfhoekkunstroute, dus ook daar was de 11 te zien en was het werk van de groep kunstenaars van de maand mei te bekijken.

Voor de liefhebbers: de volledige video-animatie staat hier.

Leo-van-Velzen-HD-23-mei-2016-(2)