Skip to content

2017 – De beest uithangen

Na het plotselinge overlijden van Leo van Velzen vorig jaar kort na de elfde Vijfhoekkunstroute was de vraag: wat nu? Leo was een buitengewoon motiverende en enthousiasmerende, drijvende kracht achter het jaarlijkse kunstevenement. De Vijfhoekkunstroute leek zonder hem onbestaanbaar.
Maar we gingen toch door. En in zijn geest werd de opening georganiseerd. Het thema werd: ‘de beest uithangen’. Leo was een liefhebber van parades en optochten, van bijna middeleeuws spektakel. En dat kwam er!

Een doffe onweersklap even voor zevenen ergens boven De Zilk deed vermoeden dat de 17 meter lange rups die door de Vijfhoek naar de Nieuwe Kerk zou lopen, tot papierpulp zou worden. Maar de regen stopte gelukkig tijdig.

In de kerk ontpopte de rups zich tot een groep lieftallige vlinders, die vervolgens onder leiding van Sophia Maria Kienhuis een dynamische dansperformance uitvoerden.
Daarna betrad een tiental ‘dieren’ de kerk, die werden voorgesteld door Dr. Dolittle en door een driekoppige jury werden beoordeeld. De hoofdprijs was voor de pauw van Maurice Ploem.

De leeuw van het affiche (Leo = leeuw) was dit jaar het herkenningspunt van de expositieplekken, waar aan de muur of op straat dieren de bezoekers nog eens extra wezen op de aanwezigheid van kunst.
Die was ook te zien in de Doelenzaal van de bibliotheek en in (een deel van) de Kunstkelder.
Op een paar druppels na hield het weer zich het hele weekend goed. De belangstelling was groot.