Skip to content

2018 – De 13e Vijfhoekkunstroute

Tijdens de pinksterdagen (18-21 mei) werd de 13e Vijfhoekkunstroute gehouden. De organisatie had van tevoren laten weten geen last te hebben van triskaidekafobie (angst voor het getal 13), maar had als thema wel ‘ongeluk en bijgeloof’ gekozen. In de parade op vrijdagavond liepen duivelse figuren rond en de opening in de Nieuwe Kerk was een eigentijdse versie van De doos van Pandora. Die had wel een positieve wending, want in tegenstelling tot het origineel kwam als laatste de Hoop uit de doos.

Vanwege Pinksteren kende deze Vijfhoekkunstroute dus drie dagen, die qua weer elke dag mooier verliepen: geen drup regen en dagelijks een graad of twee warmer en meer zon. Er deden dit jaar 71 kunstenaars mee, een stuk of tien minder dan vorig jaar. Bij de meeste locaties stond een ladder buiten als herkenningsteken dat er kunst te zien was.

Bij de bibliotheek stond Gert-Jan Kooren elk dertiende woord van de dertiende pagina van een boek dat iemand net geleend had, te verzamelen. Een verslag hierover staat hier.

Het Proveniershof was na de herinrichting van twee jaar geleden weer een oase van rust geworden. Het was behalve beeldentuin ook de plek waar in een partytent gestemd kon worden op het beste verhaal bij de huisnummers 13 die in de Vijfhoek waren uitgezocht.

In datzelfde Proveniershof werd op maandagavond de afterparty gehouden.
Er zijn voor zover bekend geen ongelukken gebeurd tijdens deze 13e Vijfhoekkunstroute.