Skip to content

2019 – Lucide dromen

Het thema dit jaar was ‘Lucide dromen’.
Lucide dromen zijn dromen waarbij men zich bewust is dat men droomt en de mogelijkheid heeft de droom te sturen. Er kunnen de meest fantastische en onmogelijke dingen gebeuren, net als in ‘gewone’ dromen: je kunt vliegen, bergbeklimmen, door muren heen lopen, vreemde talen spreken. Álles is mogelijk!

Met dit thema in gedachten ging een groep van zeven mensen aan de slag om iets heel nieuws te bedenken: geen opening op vrijdagavond in de Nieuwe Kerk met muziek, dans en/of animatie waarbij het publiek zich in de kerkbanken liet vermaken, maar iets waarbij men zelf actief betrokken was. Dat leidde uiteindelijk tot de creatie van negen verschillende ruimtes in de kerk waar men in kleine groepjes doorheen werd geleid aan de hand van een audioguide.

In de loop van het weekend (dus niet alleen op vrijdagavond) hebben naar schatting zo’n vierhonderd mensen de ‘droom’ beleefd. Over het algemeen waren de reacties erg positief. In het filmpje hieronder kun je het (nogmaals) meemaken.

Uiteraard draaide het in het weekend in de eerste plaats om de ‘gewone’ kunst. Er deden dit jaar 95 kunstenaars mee, onder wie veel nieuwe, soms ver van Haarlem woonachtig. Met een dromenvanger bij de ingang werd de voorbijganger erop attent gemaakt dat er kunst te zien was.
Mede door het opnieuw mooie weer (droog, vooral zaterdag zonnig, circa 19 graden) was er veel belangstelling. Zeker in de Nieuwe Kerk, waar zoals altijd ook de overzichtsexpositie was, was het het hele weekend erg druk.

Kortom, het was een succesvolle veertiende Vijfhoekkunstroute.