Skip to content

2023 – Hemelbestormers

Een hemelbestormer is volgens Van Dale iemand met revolutionaire denkbeelden of plannen. Maar in de Griekse mythologie is ‘titan’ (= hemelbestormer) de naam voor de leden van een reuzengeslacht dat de strijd met de goden aanbond, maar verloor…
De betekenis van het thema van deze zestiende Vijfhoekkunstroute ligt misschien ergens in het midden, maar dat weerhield de bedenkers van de opening er niet van er een groots spektakel van te maken met voor in ieder geval één iemand een happy end. In het filmpje onderaan is het in zijn geheel terug te zien.

Dit jaar deden er 86 kunstenaars mee, van wie zoals gebruikelijk van ieder één werk te zien was op de overzichtsexpositie in de Nieuwe Kerk. Daar kwamen in de loop van het weekend zo’n 1500 mensen op af.

Voor meer werk kon men terecht in open ateliers, gastruimtes, het Proveniershof, de Doelenzaal in de bibliotheek en zo nog meer. Bij velen stond een trap bij de voordeur ten teken dat er zich daarachter een hemelbestormer bevond.

In het kader van Tussen Kunst en Kids was er dit jaar een escaperoute voor jong en oud georganiseerd waarin een kunstroof opgelost moest worden.

Het weer werkte weer eens van harte mee: volop zon en temperaturen tussen de 16 en 20 graden. Ideaal ook om op zondagmiddag het weekend met een afterparty af te sluiten.
En dan te bedenken dat het de volgende dag de hele dag bewolkt was bij 12 graden en een vinnige noordwestenwind…