Skip to content

2024 – Spiegeling

De opening op vrijdagavond stond uiteraard in het teken van het thema. Dansers en vervaarlijke individuen met schilden speelden daarin een rol, twee vrouwen ontdekten elkaar in een spiegel en Narcissus, Sneeuwwitje en haar stiefmoeder vochten om een handspiegeltje. Een link naar de volledige opening staat hieronder.

In 2024 kreeg de Vijfhoekkunstroute met een tot nog toe onbekend fenomeen te maken: regen. Op zaterdagmiddag werd Haarlem als enige stad in Nederland (zie de afbeelding hieronder) getroffen door een nogal langdurige bui. Degenen die daar het meest onder te lijden hadden, waren natuurlijk de zes kunstenaars die hun werk in het Proveniershof tentoongesteld hadden. Naar verluidt liep het daar in één klap leeg. Om een uur of vier klaarde het weer op en keerde het publiek weer enigszins terug. Op zondag bleef het ook niet helemaal droog, maar scheen de zon ook tussendoor.

De 87 deelnemende kunstenaars bevonden zich op talloze plekken in de Vijfhoek. Soms thuis, soms in een gastruimte, en van een enkeling hing het werk in de etalage van een winkel. De bibliotheek had dit jaar niet alleen weer de Doelenzaal ter beschikking gesteld, maar ook de zogenaamde Gele Kamer. Alles bij elkaar leverde dat ruimte voor 19 kunstenaars. Ook de voormalige Raaks Halle (Schous) bood ruimte aan zeven kunstenaars.

In de Nieuwe Kerk was behalve de overzichtsexpositie ook een speurtocht voor kinderen (en ouderen) georganiseerd. Er moest gezocht worden naar een vervalsing van een beroemd kunstwerk.

Ter afsluiting was er op zondagmiddag weer een afterparty. Zoals de Buienradar al deed vermoeden, verliep die ook niet droog, maar een beetje kunstenaar is niet van suiker, dus het feest ging gewoon door. Op naar de 18e Vijfhoekkunstroute!