2025 – Het magische uur
Dit jaar bestond de Vijfhoekkunstroute twintig jaar. Vanwege corona was het echter ‘slechts’ de achttiende editie. Die stond in het thema van ‘het magische uur’, een term uit de fotografie, ook vaak het gouden uur genoemd, die betrekking heeft op de periode vlak voor zonsondergang en vlak na zonsopgang waarin het rode licht in de lucht de overhand heeft, een kennelijk ideaal tijdstip om foto’s te maken. Maar je kunt het natuurlijk ook anders interpreteren, hetgeen flink wat kunstenaars gedaan hebben. Daarvan, en van ‘gewone’ kunstwerken, was een impressie te zien in de overzichtsexpositie in de Nieuwe Kerk.
Het thema stond ook aan de basis van de openingsuitvoering op vrijdagavond in de Nieuwe Kerk, waarvoor zoals zo vaak Fred Rosenhart de choreografie had bedacht en René de Graaff de muziek had gemaakt. Zes dames lagen in een strandstoel de zonsondergang te bewonderen, af en toe gehinderd door een fotograaf, drie mensen in Van der Pigge-jassen probeerden de wijzers van een grote klok goed te krijgen,
vier meisjes verschenen uit een staande klok, maakten selfies en deden een TikTok-dansje, en er werd zelfs een babyklokkentweeling geboren! Voer voor analisten… Klik op de link onderaan om de opening te zien.
Er deden dit jaar 88 kunstenaars mee, van wie er opnieuw bijna twintig in de bibliotheek terechtkonden. Bij veel expositielocaties was iets van een klok bij de ingang te zien als teken van herkenning. En natuurlijk onze Vijfhoekkunstroutevlag.
In het Proveniershof was beeldende kunst tentoongesteld en tevens was er een tent gebouwd waaruit mysterieuze muziek klonk en waarbinnen langzaam ronddraaiend glas te zien was. Ook waren er twee optredens.
In datzelfde Proveniershof was zondag de afterparty. Daar werd ook de winnaar bekendgemaakt van de vraag aan de bezoekers van de Nieuwe Kerk wie volgens hen het mooiste kunstwerk had gemaakt. Dat leverde ruim 580 inzendingen op. Ook onder de inzenders werd een prijs verloot.