Skip to content

Interview Gert Dijkstra (Groningen, 1967) – gertdijkstra.nl

Wat of welk moment heeft je doen beslissen om kunstenaar te worden? 

Al op jonge leeftijd, 14 of 15 jaar, wilde ik graag kunstenaar worden. Ik tekende veel en volgde destijds een schriftelijke cursus ‘Vrij tekenen’, via de toenmalige ‘Nederlandse school voor tekenonderwijs’ (Groningen).
Voor het vak Kunstgeschiedenis, in het voortgezet onderwijs, moest ik een scriptie schrijven over een zelfgekozen thema/onderwerp. Mijn scriptie ging toen over Pablo Picasso. Met name zijn innovaties, lef en succes inspireerden mij toen, en nu nog steeds.

Wat vind je het allerleukst aan het creëren van kunst?

Wat ik het leukst vind, is het zoeken naar, en het vinden van interessante onderwerpen voor mijn schilderijen. Op dit moment gaat mijn voorkeur uit naar industriële gebouwen en landschappen. Mijn uiteindelijk doel met een schilderij is, buiten dat het een ‘mooi’ beeld moet opleveren: verstilling teweegbrengen; rust en kalmte; harmonie in kleur en compositie. Ik ben blij als dat lukt.

Is er een werk dat je hebt gemaakt dat je nooit meer zult vergeten?

Ja, dat is het schilderij met de titel Hamerstraat, Amsterdam Noord II, 2016, acryl op doek, 40 x 50 cm. Ik zal dit schilderij nooit vergeten, omdat dit het eerste schilderij is dat ik heb verkocht tijdens een expositie in De Witte Kerk van Heiloo.

gert-dijkstra-interview

Heb je een bepaalde ontwikkeling meegemaakt in verschillende stijlen?

Je zou kunnen zeggen dat ik tot op heden eigenlijk twee verschillende stijlen heb ontwikkeld. De ene gaat over gestileerde industriële gebouwen in acrylverf, en de andere gaat over meer traditionele landschappen in olieverf. In beide stijlen wil ik een gevoel van verstilling terug laten komen.

Is er een kunstenaar die als een rolmodel voor je was/is en heeft dat invloed op je werk?

Zoals gezegd begon het met Pablo Picasso. Maar op dit moment, en waarschijnlijk voor de rest van mijn creatieve leven, vormen Giorgio Morandi’s stillevens een belangrijke inspiratieborn voor mijn werk. Ik raak geïnspireerd door de ogenschijnlijke eenvoud van Morandi’s werk: onderwerp, compositie en kleurgebruik.

Heb je ooit een kunstwerk gemaakt dat je niet wilt verkopen?

Het eerste schilderij dat ik in de serie industriële gebouwen heb gemaakt, Spijkerhaven, Amsterdam-Noord I, is niet te koop. Dit is een schilderij uit 2015, acryl op doek, 40 x 50 cm. Dit schilderij vormt voor het begin van mijn zoektocht naar ‘mijn eigen stijl’.

gert-dijkstra-interview

Wat vind jij dat jouw taak als kunstenaar is?

Mijn taak als kunstenaar? Kunstenaar zijn! Uiting geven aan de drang om dingen te maken is mijn belangrijkste taak. Ik doe het voornamelijk vanuit mezelf, en vóór mezelf. Ik ben niet gauw tevreden en ga net zo lang door totdat ik wél tevreden ben over het eindresultaat. Mijn werk bevat wat mij betreft geen maatschappijkritische of andere boodschap. Met mijn werk wil ik voornamelijk een bepaalde sfeer creëren.
Elk werk staat op zichzelf. Anderen hoeven er niets van te vinden. Het spreekt je aan, óf niet, óf het doet je helemaal niets. Het is allemaal goed.

Is er een kunstwerk waar je het meest trots op bent?

Op dit moment ben ik het meest trots op het schilderij Champagne-Ardennen III, olieverf op doek, 50 x 150 cm. Het formaat vond ik een uitdaging.

gert-dijkstra-interview

Momenteel ben ik bezig met Isola Caprera, Sardinië I, olieverf op doek, 50 x 60 cm. En ik denk dat ik nóg trotser op dit schilderij zal zijn. Voornamelijk vanwege de compositie en het kleurgebruik. Zoals gezegd: er wordt nog aan gewerkt.

gert-dijkstra-interview

Hoe zou jij je eigen werk willen omschrijven? (Vertel iets over je stijl of werkwijze.)

Mijn stijl is figuratief. Ik streef naar de essentie van dingen. Eenvoud. Ik abstraheer tot op zekere hoogte. Ik laat details voor wat ze zijn: details. Daar besteed ik weinig aandacht aan. Ook ten aanzien van mijn palet houd ik het eenvoudig. In dit Drents landschap I, olieverf op papier, 32 x 12,5 cm, gebruik ik het zogenaamde Zorn-palet: ivoorzwart, okergeel, cadmiumrood en titaniumwit. Slechts vier kleuren dus.

gert-dijkstra-interview

Voor een overzicht van mijn werk heb ik een website: www.gertdijkstra.nl

Hoelang doe je al mee aan de Vijfhoekkunstroute?

Ik zou vorig jaar, 2020, voor het eerst meedoen met de Vijfhoekkunstroute, maar helaas zette de coronacrisis er een streep door, helaas ook dit jaar weer. Ondanks dat vind ik dat de organisatie van de Vijfhoekkunstroute er alles aan doet het werk van de deelnemende kunstenaars een digitaal podium te geven. Ik waardeer dit zeer. Hopelijk biedt 2022 weer een fysieke mogelijkheid voor de Vijfhoekkunstroute!

Een impressie van mijn atelier:

gert-dijkstra-interview
gert-dijkstra-interview
gert-dijkstra-interview